Zeilweek friesland

samen of alleen

Zelf leren zeilen op een valk

We starten met een goede uitleg: hoe tuig je je boot op, waar liggen de spullen, wat moet je aan bij het zeilen morgen? Soms ga je ook al even het water op. De zeildagen zelf hebben een vaste indeling. Alleen de laatste avond is natuurlijk speciaal. De gekste ideeën voor de bonte avond komen langs en daar wordt vaak nog lang over nagepraat.

We varen in verschillende bootjes en wisselen af, hierdoor heb je in elk bootje een keer gevaren.

Tussendoor vermaken we ons met een fietsspeurtocht en een rondje kayaken op de meren van Friesland. 

Samen zeilen met schipper op een groot schip.

Nadat iedereen een hut heeft gevonden en de proviand en bagage aan boord is,  geeft de matroos een uitgebreide rondleiding op het schip en instructie over de zeilen. Vervolgens vaart het schip de haven uit, gaan de zeilen omhoog en kunnen de leerlingen de kennis in praktijk brengen. ’s Middags meert het schip af in bijvoorbeeld de haven van Vlieland en kun je gezamenlijk een mooie wandeling maken door de duinen en het strand richting het dorpje. 

Dinsdag vaart het schip richting een zandbank waar je met het schip gaat droogvallen. Dit is een unieke ervaring, wachten tot het water helemaal weg loopt en de bodem langzaam zichtbaar wordt. Zodra het eb is kun je van boord via een trappetje en het leven op de bodem van de Waddenzee van dichtbij bekijken (zie filmpje).
Wellicht is er de mogelijkheid om bij mooi weer op zee overnachten. De stilte en het uitzicht op de ondergaande zon is prachtig en zullen de leerlingen niet snel vergeten. 

 

De volgende ochtend zet de schipper koers naar Terschelling. Op dit eiland zijn meerdere activiteiten te plannen. De natuur is heel divers en vanuit de haven ben je zo in het bos, de duinen en het strand. 

Op donderdag kan de reis richting Texel gaan. Hier kan de klas het zeehondencentrum Ecomare te bezoeken. Zij bieden leuke excursies op het Wad in de namiddag. Vrijdag, alweer de laatste dag, zeilt het schip weer terug naar Harlingen. 

zeilweek friesland accommodaties

Pean de Berch
De accommodatie ligt direct aan het meer, de Peanster Ee. Een eigen grasveld tot aan de waterkant hoort erbij, met terrassen en vuurstookplaats. De lange eigen steiger biedt een schitterend uitzicht over de Friese meren. Op de begane grond bevindt zich de keuken, verblijfsruimte, sanitair en drie slaapkamers (14 bedden in totaal). Boven zijn nog 8 slaapkamers (38 bedden) en een toilet. Alle slaapkamers hebben een wastafel op de kamer. Het overig sanitair is gezamenlijk (4 douches en 7 toiletten). Alleen beschikbaar voor 4-daagse reis
't Stekelbaarsje
Onze accommodatie ligt midden in het prachtige Friese landschap aan de Fluessen. Op dit grote meer vinden de meeste van onze watersportactiviteiten plaats. Vlotten bouwen, banaanvaren, waterskiën, zeilen in een valk of zwaardboot, maar ook kano varen, suppen of varen op een skûtsje, niets is onmogelijk! Wat is er mooier dan een week waarbij uw leerlingen in een hele andere setting leren samenwerken, nieuwe individuele talenten ontdekken en actief in de buitenlucht bezig zijn. Bij 't Stekelbaarsje staan we garant voor een week waarbij er tot het uiterste wordt gegaan om er voor te zorgen dat leerlingen op een leuke manier kennis maken met de watersport. Naast de vele activiteiten op het water, is er in de avond ook veel mogelijk! Alleen beschikbaar voor 3-daagse reis.
Previous
Next