Ga naar de inhoud

SPOREN VAN STRIJD

Van herdenkingsplaatsen tot loopgraven
Bereid je voor op een unieke reis terug in de tijd met onze speciale historische reizen voor leerlingen. We hebben deze ervaringen zorgvuldig samengesteld om de oorlogsgeschiedenis echt te laten beleven. Van aangrijpende herdenkingsplekken tot plekken waar de geschiedenis nog voelbaar is. Het is juist nu belangrijk om stil te staan en iedereen er bewust van maken dat we geen oorlog meer willen. Kies de reis die het beste bij jouw interesse past en ontdek op een meeslepende manier de impact van het verleden.

SCHOOLREIS NAAR IEPER

Op zo’n 250 kilometer ten zuiden van Utrecht ligt het historische stadje Ieper in West-Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hier hevig gestreden. In heel Ieper stond geen steen meer overeind.

Meer dan 100 jaar later is Ieper weer volledig opgebouwd, maar de sporen van de oorlog zijn nog voelbaar. De stad ademt de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, met de imposante Menenpoort, het Flanders Museum en talloze militaire graven.

Heel indrukwekkend zijn de gereconstrueerde loopgraven en bunkers in het Bayernwald, op een kleine afstand van Ieper, waar leerlingen zelf door de loopgraven kunnen wandelen. Voor de leerlingen wordt het een educatief avontuur, waarbij ze worden uitgedaagd om verschillende codes te ontcijferen en het geheime verhaal te ontrafelen.

Na veel indrukken en verhalen zullen we overnachten in Ieper om de Last Post mee te maken, een dagelijks eerbetoon aan alle gevallen soldaten onder de Menenpoort om 20:00, al sinds 1928, met uitzondering van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Op de terugweg de volgende dag maken we een tussenstop in Brussel of Brugge, waar de leerlingen nog een heerlijke Belgische wafel kunnen scoren.

Eigenlijk zou iedereen deze trip een keer moeten maken om meer te leren over de Eerste Wereldoorlog en alle verhalen die daarbij horen. 

SCHOOLREIS NAAR NORMANDIË

Op zo’n 500 kilometer ten zuidwesten van Utrecht ligt de Franse provincie Normandië, bekend om zijn historische betekenis en prachtige landschappen. In de Tweede Wereldoorlog heeft Normandië een cruciale rol gespeeld, en deze geschiedenis komt tot leven in de vele indrukwekkende bezienswaardigheden.

Gedurende een driedaagse reis zullen leerlingen de kans krijgen om de invasiestranden te verkennen, waar in 1944 de geallieerden aan land kwamen. De stranden van Omaha, Utah, Juno, Gold en Sword dragen nog altijd de sporen van die gedenkwaardige dagen.

Een hoogtepunt is het bezoek aan het indrukwekkende Normandy American Cemetery, waar duizenden witte kruizen symbool staan voor de offers die zijn gebracht. Leerlingen kunnen langs de rijen graven lopen en nadenken over de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.

Een bezoek aan het indrukwekkende Pegasus Bridge Museum biedt inzicht in de luchtlandingen van de Britse troepen, terwijl het nabijgelegen Pointe du Hoc herinnert aan de heldhaftige acties van de Amerikaanse Rangers.

Naast de historische aspecten biedt Normandië ook pittoreske dorpjes, schilderachtige kustlijnen en culinaire hoogstandjes. Tijdens de drie dagen zullen leerlingen niet alleen worden ondergedompeld in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar ook genieten van de charme van deze unieke regio.

SCHOOLREIS NAAR KRAKAU

Krakau, zo’n 1.000 kilometer ten oosten van Utrecht, biedt leerlingen gedurende deze vijfdaagse reis een inkijk in de geschiedenis. In het programma zal één of twee nachtritten worden opgenomen.

Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau is een essentieel onderdeel van de reis. Hier worden leerlingen geconfronteerd met de harde realiteit van de Holocaust. Ze worden rondgeleid door betrokkenen van een van de bekende concentratiekampen en laat bij iedereen een diepe indruk achter.

In de Joodse wijk Kazimierz en Schindler’s Factory Museum krijgen leerlingen de kans om te begrijpen hoe de oorlog vanuit het oogpunt van de Joodse Community is beleefd  De welbekende film, de Schindlers List, zullen we ook in de bus bekijken om een beter beeld te krijgen van hoe men destijds leefde.

Naast historie over de oorlog en de nasleep daarvan is er natuurlijk ook nog tijd voor een aantal highlights van de stad. Bijvoorbeeld de oude binnenstad met het Rynek Glówny-marktplein, waar ook lokale lekkernijen op het programma staan. Ook kunnen we een bezoek brengen aan het kasteel of de zoutmijnen net buiten de stad.

Deze vijf dagen in Krakau zijn niet alleen een reis door het verleden, maar ook een educatieve ervaring die leerlingen uitdaagt om na te denken over oorlog. Door het bezoek aan historische locaties en verhalen zullen ze hopelijk de tijd beter begrijpen en met andere ogen naar de afgelopen tijden kijken.

Bekijk ook andere reizen voor het Voortgezet Onderwijs